Loppuvuonna 2021 toteutui pitkäaikainen haave kokeilla yhden sekunnin elokuvan ilmaisullisia mahdollisuuksia. Päätimme tehdä sarjan elokuvia tiukoilla säännöillä:

  • Elokuva kestää tasan yhden sekunnin
  • Alkuteksteissä ja lopputeksteissä ei ääntä
  • Elokuvassa pitää olla juoni

Valmiiksi tuli 12 yhden sekunnin elokuvaa. Yhdessä filmeistämme kesto pääsi hieman venähtämään ja tuloksena oli tasan kahden sekunnin elokuva.

Opimme, että sekuntielokuvassa täytyy käyttää erittäin selkeitä symboleja, yksinkertaista ja selkeää ääniraitaa ja hyvin selkeitä kuvia. Jotenkin automaattisesti teemoihin hiipi, jälleen kerran, voimakkaasti mukaan ilmastonmuutoksen ja ekokatastrofin aikamme. Tuloksena oli ytimekkäitä ja, ainakin omasta mielestämme, välillä hauskojakin kommentteja maailman menoon. Sekuntiin puristaminen oli miellyttävä haaste, kun jokaista ruutua ja leikkausta sai hinkata oikein perusteellisesti Adobe Premiere savuten.

Elokuva kuvattiin pääasiassa kännykällä ja foley-äänet tehtiin ”kotistudiossa” eli varastohuoneessa lähinnä suulla, oksanpätkillä ja muulla foley-rekvisiitalla. Käsikirjoitukset etupäässä Hannu Niemiseltä, ideoita Tapio Rissaselta, Timo Jansson kuvasi suurimamn osan, Hannu loppuosan. Schbertin musiikkia käytettiin, ja freesound.org olis lisäksi ahkerassa käytössä. Hannu editoi nämä kasaan.

HIDAS-ryhmä ja yhden sekunnin elokuvat? No, meidän kantavia teemojamme on ajan ja muutoksen kuvaaminen, ja yhden sekunnin elokuvat ovat yksi tapa tutkia aikaa.

Maailmalla on muutaman kerran järjestetty yhden sekunnin elokuvien festivaaleja. Jäämme seuraamaan, josko tällainen taas olisi tulossa. Jos ei ole tulossa, järjestämme sellaisen itse.