A forted residence ‘gainst the tooth of time
And razure of oblivion.

– William Shakespeare, Measure for Measure, Act 5, Scene 1.

Ajan hammas elokuvamme inspiraationa oli mietiskely ajasta ja siitä, kuinka turhaa on taistelu sitä vastaan. Ajan hammas jauhaa vastustamatonta rytmiään, ja ihmisten rakennelmat sortuvat aikanaan.

Toteutustekniikassa kokeilimme perinteistä suoraan filmille maalaamista yhden innoittajistamme, Stan Brakhagen, hengessä. Lähtökohtana oli 90-luvun alussa erikoisherkälle 400ASA:n mustavalkoiselle Super8-filmille kuvaamani materiaali. Alunperin otokset on kuvattu Noitalinna Huraa!:n ja Teurastamo 5:n musiikkivideoille (”Oletko” ja ”Halla”), joissa osaa niistä on myös käytetty.

Herkän Super8-filmin kuvamateriaalissa filmirakeet ja kohina näkyvät kauniisti, ja niiden päälle maalaaminen tuottaa esteettisesti miellyttävän tuloksen. Kohina sopii myös filmin teemaan. Filmiä on maalattu akryyliväreillä ja käsitelty hiekkapaperilla ja erilaisilla raaputustyökaluilla. Lisäksi filmin pintaan on teipattu erilaista materiaalia, erityisesti kasvien osia ja muuta luonnonmateriaalia. Mukana on myös muun muassa tuhkaa ja partakarvoja, ja ties mitä muuta.

Filmin ruudut on skannattu käsin ruutu ruudulta käyttäen korkearesoluutioista skanneria, joka mahdollistaa yksittäisten ruutujen tallentamisen 4k-resoluutiolla. Originaali filmistämme on siis 4k-tasoa, joka mahdollistaa elokuvateatteritason esitykset. Ruutuja on skannattu elokuvaa varten noin 4600, eli mukavaa askartelua pandemiaeristyksen ajalle.

Ylimääräistä kuvankäsittelyä ei ole tehty, ja tulos on siinä mielessä kokonaan ”analoginen”, vaikka digitaalimuodossa nyt onkin.

Tein tuon kuvapuolen elokuvaan itsekseni. Schbert teki musiikin ja editoi ääniraidan käyttäen Timo Janssonin äänittämiä audiosampleja pohjalla.

Hannu Nieminen