Perinteistä juonta visusti kaihtavan HIDAS-elokuvan nähtyään katsoja saattaa kysyä ensimmäiseksi: mitä elokuvassa tarkoittaa se, kun… Tuo kysymys herättää elokuvan tekemiseen sekaantuneessa välittömästi paljon muitakin kysymyksiä kuten esimerkiksi:

  • mitä tosiaankin tekijät ovat tarkoittaneet vai ovatko tarkoittaneet mitään?
  • jos tekijät olisivat tarkoittaneet jotakin, niin näkisikö katsoja tuon tarkoituksen?
  • jos katsoja näkisi tekijöiden tarkoituksen, olisiko hän tyytyväinen näkemäänsä?
  • jos joku kuva tai kohtaus tarkoittaisi jotakin, niin tarkoittaako se samaa kaikille katsojille?
  • pitääkö luovan toiminnan ilmausten yleensä tarkoittaa jotakin?
  • pitääkö elokuvan tarkoitus kiteyttää?

Kun tekijä miettii asiaa vähän aikaa, hän saattaa päätyä esim. seuraavan kaltaiseen vastaukseen, ainakin itselleen: jos hänellä joku tarkoitus on ollut, ja jos sen pystyy ilmaisemaan esimerkiksi yhdellä selkeällä lauseella, niin eikö olisikin ollut parempi tyytyä tuohon lauseeseen? Ehkä elokuvaa ei tarvita ollenkaan, mikäli kielellisin keinoin pystyy näppärästi kiteyttämään tarkoituksen.

Elokuvan taika taitaakin piillä siinä, että sen tarkoitusta (tai sanomaa, viestiä jne.) ei voi sanallisesti tai muilla keinoin ilmaista. Elokuvaa tarvitaan juuri siihen, että sillä voi sanoa jotakin, jota muuten ei saisi sanotuksi. Voi olla myös niin, että tekijäkään ei osaa kiteyttää tuota mystistä tarkoitusta. Jostakin alitajunnan pimennosta pulppuaa jotakin, joka tuntuisi kaipaavan ilmaisua.

Katsoja taas tulkitsee näkemäänsä omien kokemustensa läpi, parhaimmillaan ehkä myös oman alitajuntansa peilin kautta. Jotakin syntyy sekä elokuvan tekoprosessin aikana että sen katsomisen aikana — eikä välttämättä samaa. Se, mitä syntyy, jäänee mysteeriksi kaikille, ja niin lienee myös tarkoitus. Tarinan taika ei taida olla sen tarkoituksessa tai sanomassa tai merkityksessä. Tarinan kiehtovuus saattaakin olla juuri siinä, että se herättää mieltä vaivaavia kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia.

Pohti Järvenpäässä Timo Jansson