Vuonna 1992 syntyi ydinryhmällä Hannu Nieminen ja Tapani Lehtilä neljä kengännauhanpuolikkaan budjetin musiikkivideota Noitalinna Huraa!:lle. Rakeisen herkän Super-8 filmin käyttöä jatkettiin ja tulokset olivat lievästi sanottuna rosoisia.

Kaikki biisit olivat NLH!:n 1991 ilmestyneeltä LP:ltä ”Kolinaa”. ”Oletko” (sävel Antti Tammela, sanat Sari Peltoniemi) on banjon ja hienon kitarasoolon eteenpäin kyydittämä hittipotentiaalia omaava napakka biisi. ”… oletsä kuu vai oletko aurinko, näytätsä tietä vai oletko aavikko…”. Antti: ”Tässä oli hauskaa soittaa banjoa”.

”Oletko” toteutettiin soittovideona, mutta hieman erikoisella tavalla käyttäen lähes kokonaan erilaisia peilejä ja heijastuksia. Käytössä oli sattumalta löydetty iso heijastava peililevy, jota pystyi vapaasti taivuttelemaan ja vääntelemään. Vääntelyn tuloksia video onkin tulvillaan. Toisena peilinä oli palasiksi rikottu peili, jonka kautta kuvattiin muun muassa Reijon kitarasoolo. Soittokohtaukset tehtiin Tulikamarin klubilla soundcheckin yhteydessä. Viereisen rakennustyömaan kuopassa kuvattiin Antin banjonsoittoa. Kuoppa oli muuten Tullintorin ostoskeskuksen, jota silloin alettiin rakentaa.

Lisäkuvia otettiin Peräseinäjoella keskellä yötä toisen videon kuvauksien yhteydessä. Näissä Antti käveli ja tökki kepillä ilmassa leijuvia omituisia otuksia. Nämä otukset olivat Johanna Vuoksenmaan valokuvista. Kiitos Johanna lainasta!

Näin vuosikymmenten päästä katsottuna ”Oletko” on aika rockhenkinen ja aikaakin kestänyt video. Antti esiintyy lähinnä ilman paitaa, mikä myös ilman muuta nostaa rock-uskottavuutta. Koska super-8 filmissä ei ollut ääniraitaa eikä minkäänlaista audiosynkronointia ollut käytössä, huulisynkat ovat vähän mitä sattuu. Ei se nyt paljoa haittaa. Linkki videoon kommenteissa.

Samana vuonna kuvattiin Peräseinäjoella video ”Peräseinäjoen teräsmies” biisiin (sävel Hannu Sepponen, sanat Sari Peltoniemi). PT on ihmisläheinen ja supersympaattinen laulu ”köyhän miehen teräsmiehestä”. Hannu Sepponen: ”Tästä kunnanisät tykkäsivät ja kävivät meidän kanssa lavalla tanssimassa teräsmiesasuissa”.

Videon kehyskertomuksessa teräsmiestä hienosti näytellyt kylänmies Eero Laakso ajelee kylänraitilla täytetty varis karvahatussa ja suunnittelee siipiä polkupyöräänsä. Varis oli lainassa koulun eläinopin kokoelmasta. Lisäksi ajateltiin laittaa mukaan vanhojen TV:n ”käytöskukka” animaatioiden ja Monty Pythonin hengessä pala-animaatiota, jossa pyrkimys oli tehdä mahdollisimman kökköä jälkeä. Animaatiot tehtiin leikkaa-liimaa-teippaa hengessä konttaillen kalsarit jalassa Antin ja Sarin yläkerrassa. Nämäkin kuvattiin super-8 filmille.

Animaatioiden kökköydessä onnistuttiinkin suorastaan yli odotusten. Teipit näkyvät ja liikkeet nykivät oikein kunnolla. Ehkä niissä kuitenkin jotakin sympaattistakin on. Animaatioissa minua huvittaa edelleen Hannu S:n enkelikuoro-osuus, jossa kiiltokuvien perinteisille enkeleille on liimailtu Hannun naama. Tarjolla on myös Monty Pythonilta kopsattu lauluosuus, jossa irti leikattua alaleukaa siirrellään alas-ylös. Eeron osuudet ovat ehkä paremmin kestäneet ajan ankaraa hammasta.

Video löytyy vielä YouTubesta. Sen kanssa vain on käynyt niin, että masternauha oli HB U-Matic kela, jota ei ollut varmaan 15 vuoteen kelattu ja nauha oli osin liimautunet kiinni ja tuhoutunut. Tämä näkyy kaikenlaisina raitoina ja outoina värivirheinä, mutta laitoimme sen nyt kuitenkin YouTubeen nähtäville. Linkki kommenteissa.

Erikoinen sattumus tuon Peräseinäjoen Teräsmiehen kanssa oli se, että lähetimme sen Tampereen lyhytfilmijuhlien Suomi 75- elokuvakilpailuun, jossa etsittiin suomalaiskansallishenkisiä elokuvia. Varsin häkellyttävästi tuo sai toisen palkinnon. Siinä oli jopa rahapalkinto, jolla pääosin ostettiin elokuvakalustoa. Osa saattoi mennä kaljaan. Tämä kilpailu ja siinä palkitut filmit herättivät ”oikeissa elokuvantekijöissä” aika paljon närästystä, mistä sain hieman kuulla jälkeenpäinkin. Mutta eipä siinä mitään, hyvä palkintoraati minun mielestäni 😊.

Lisäksi -92 tehtiin kaksi muutakin NLH!-videota. ”Kapean kummun kamaa” on synkänkaunis sorakuoppafantasia ihmiskunnan tuhosta. Tässä avusti Peräseinäjoen motoristijengi ja Hannun ja Tapani Lehtilän lisäksi kuvausryhmässä oli mukana Ilkka Korhonen. Tuosta aika rankasta videosta on jäänyt muutama hyvähkö kuva ja visio elämään joissakin myöhemmissä HIDAS-filmeissä.

Lisäksi syntyi video ”Jäljillä” biisiin, joka kuvattiin Bolexin käsinveivattavalla 16 mm:n filmikameralla. Timo Jansson oli kuvaajana tässä. Kyseessä oli siis mekaaninen kamera, jossa veivillä väännetään vieteri kireäksi, mikä sitten antaa voiman kameran moottorille. Olin saanut vanhaksi mennyttä mustavalkoista filmiä Helsingin Elokuvapajalta Kaapelitehtaalta. Ongelma oli, että filmit piti ladata kameraan täysin pimeässä. Timo meni vaatekomeroon aina kuvausten välillä, otti kuvatun filmin pois ja laittoi uuden rullan paikalleen. Oli aika haastavaa. Näiden teknisten haasteiden ja muidenkin syiden takia tuloksena oli melkoinen sekasotku. No, sitä sattuu, hyvä yritys kuitenkin. Biisi oli kyllä hyvä (sävel Antti Tammela, sanat Sari Peltoniemi). Antti: ”Tässä Velvet Underground- country on huipussaan. Tyly biisi.”.

Nämä 90-92 tehdyt kuusi videota julkaistiin omakustannus VHS-kasetilla ”Vilinää”, jonka painos taisi liikkua kyllä muutamassa kymmenessä. Jälkikäteen noista ajoista on jäänyt hieman harmittamaan se, että emme älynneet kuvata oikein minkäänlaista videotaltiointia NLH!:sta lavalla. Kesällä vuonna -90 minulla oli lainassa iso Super-VHS kamera, jolla piti kuvata Provinssirokissa   otoksia keikalta käytettäväksi mahdollisesti joissakin myöhemmissä videoissa. Kuvasin silloin koko keikan, mutta ikävä kyllä en ollut opetellut kunnolla käyttämään kameraa ja munin kokonaan tarkennuksen siitä, lopputuloksena se, että suurin osa kuvista oli joko epätarkkoja tai heiluvia, tai useimmiten molempia. Ääni on kyllä hyvin tallessa. Joitakin vuosia sitten kaivoin kuvatut nauhat esiin ja tein mitä nykytekniikalla pystyy restauroidakseni siitä jonkunlaista taltiointia. Osaa ei pystynyt millään katsomaan ja laitoin siihen jotakin välikuvaa sitten. Ihan historiallisistakin syistä laitoimme tämän kuitenkin YouTubeen nähtäville.

NLH!-videoita palasimme tekemään 25 vuoden kuluttua vuonna 2017, mutta se on sitten taas eri tarina, johon ehkä palaan myöhemmin tässä pienessä kirjoitussarjassani.

T. Hannu N