Vuosina 93-94 teimme työryhmällä Hannu Nieminen ja Tapani Lehtilä kaksi musiikkivideota. Vuonna 93 kuvattiin video Teurastamo5-yhtyeen biisiin ”Halla”, joka on nimibiisi heidän vuoden 92 pitkäsoitoltaan. Video jatkaa mustavalkoisten rakeisten ja kohinaisten Super-8 musavideoidemme linjaa. Kuvissa dominoivat savu, sumu, öiset metsät, pieneläinten pääkallot, lyhdyt ja soihdut. Joitakin hienoja kuvia tallentui filmille: tuuli liikuttelee kuivia lehtiä ja valkoista nöyhtää autiossa hallissa, valkoinen paita vajoaa veteen synkän lammen keskellä, soihtuja pyöritetään lammen rannalla silmät sidottuina.

Kuvauksia tehtiin yhden päivän, illan ja yön aikana. Soittokohtauksia kuvattiin aluksi autiossa tehdashallissa Tampereella. Halli ajettiin savukoneella aivan täyteen savua, valaisu tehtiin muutamalla dramaattisella sivuvalolla savun keskeltä ja bändi istui Kaurismäki-henkisen ilmeettöminä tuoleilla, vain rumpali Aki Kultala paukutti yhtä rumpua ja laulaja Jari Koskinen lauloi. Olimme keränneet syksyn lehtiä isoihin säkkeihin ja niitä nakeltiin samalla bändiläisten päälle. Huulisynkasta ei ollut taas tietoakaan, mutta rumpu auttoi synkassa. Laulajan huulisynkassa auttoi taas se, että kuvasta muutenkin saa vain viitteellisesti selkoa mitä tapahtuu, koska savua, raetta ja kohinaa oli todella paljon pelissä.

Kuvauksia jatkettiin takapihallani Kuljun Asemakylässä. Asuimme aivan synkän kuusikon reunassa, joten sähköt savukoneeseen ja valoihin saatiin näppärästi. Metsässä kuvattiin bändin kävelyä lyhtyjen kanssa sekä playback soittokohtauksia kuusikossa, joka oli jälleen ajettu aivan täyteen sakeaa savua. Kannoimme kuvauksia varten metsäkukkulalle Tammelan Antin urkuharmonin, joka painoi melkomoisen paljon. Kuvaukset viimeisteltiin aamun sarastaessa läheisen metsälammen rannalla. Playback äänisynkkausta ei taaskaan ollut käytössä, joten kaikki tehtiin vähän sinne päin taas ja puutteet peiteltiin savun keskelle.

Täydennykseksi kuvasin timelapse-tekniikalla jaksoja, joissa aurinko laskee ja nousee metsän keskellä ja puiden varjot liikkuvat. Olin aika innostunut tsekkiläisen ohjaajajan ja animaattorin Jan Švankmajerin surrealistisiin stop-motion tekniikalla tehdyistä elokuvista. Niissä olin nähnyt eläinten luista koottuja groteskeja hahmoja, ja halusin kokeilla jotain samanlaista. Kasasin saamistani pieneläinten luista erilaisia omituisia hahmoja ja Tapanin kanssa teimme metsässä niiden kanssa erilaisia stop-motion animaatiokokeiluja, joissa hahmot kurkkivat kivien takaa ja viilettivät maassa. Leikkasin sitten näitäkin mukaan videoon.

Leikkasimme videon kasaan eräässä pienessä videostudiossa. Ensimmäisestä -93 julkaistusta videosta ei tullut mielestäni oikein onnistunut, mihin oli kaksi pääsyytä. Ensimmäinen oli se, että siihen tuli laitettua aivan liikaa aineksia mukaan. Erityisesti nuo luuolioiden animaatiot eivät siinä kontekstissa toimineet. Ne näyttivät enimmäkseen humoristisilta. Toinen syy oli se, että studiolla oli liian vähän aikaan, ja editoinnin tarkkuus ei ollut läheskään riittävä.

Alkuperäistä versiota videosta ei koskaan laitettu YouTubeen. Vuonna 93 se tietty ei mikään ihme ollutkaan, koska WorldWideWeb oli keksitty vasta 1989 CERNissä ja YouTubesta ei ollut tietoakaan. Kaivoin vanhat materiaalit uudestaan esiin vuonna 2015 ja leikkasin uudestaan koko videon. Poistin ylimääräisiä aineksia, lisäsin soittokohtauksia ja tiivistin videota kovasti. Tämä versio löytyy YouTubesta, ja se on minusta aika toimiva. Ainakin savua ja raetta on tarpeeksi, enempää ei mahtuisi millään.

Vuonna 94 tapasin Tulliklubilla Kumikamelin Toppo Koposen ja sovimme, että teemme kokeeksi yhden videon Kumikameli yhtyeelle. Toppo antoi vapaat kädet ja bändin ei tarvinnut siinä näkyä. Valitsimme -91 ilmestyneeltä ”Marsin sankarit” levyltä biisin ”Ontto kaiku”, jossa muun muassa seuraavaa:

Asentees on omituinen, mielipiteet kieroutuneet, kannanottos kärjistyneet hajoittavat harmonian…Hullunkiilto silmissäsi syljet päälle symmetrian, todellisuus hämärtyvä pelkkä varjo entisestään…Hakeudu hoitoon!” (sanat Toppo Koponen)

Teimme tähän jälleen Tapani Lehtilän kanssa ravakkaliikkeisen Super-8 pala-animaation, jossa aineksina olivat anatomian kirjan valokuvat, Hieronymos Boschin maalauksista leikatut osat, herätyskellojen osat ja itseotetut valokuvat. Antti T tanssahtelee villisti, kohtaa lääkärinmaskisen henkilökunnan ja kaikki etenee surrealistiseksi menoksi, jossa kaikki pilputaan palasiksi. Tapio Rissanen oli muuten tässä mukana yhtenä näyttelijänä. Video loppuu hänen päänsä räjähdykseen. Siinä nousee kupla päähän, puhkeaa ja reiästä tulee savua. Tämä saatiin aikaan niin, että valokuvaa poltettiin tulitikulla alta päin, jolloin kuva pullistui ja puhkesi. Aika halpa ja analoginen erikoisefekti.

Animaatiot onnistuivat tässä paikka paikoin aika kivasti ja tunnelma on mukavan surrealistinen. Näitä ei Kumikamelin kanssa kuitenkaan jatkettu, ja tämä pikku filmi on aika lailla hautautunut historian hämärään. YouTubesta se löytyy.

Tämän videon jälkeen elokuvatuotantoni hiipui lähes kokonaan liki kymmeneksi vuodeksi moninaisista syistä. Aktiivisempi kausi alkoi uudestaan vasta uuden vuosituhannen alusta, kun digitaalikamerat alkoivat yleistyä. Näistä ajoista myöhemmin.

T.  Hannu N